Dárek p. uč. k vysvědčení

Dárek p. uč. k vysvědčení

S koncem školního roku se blíží i otázky Co koupit paní učitelce k vysvědčení? Jaký dárek se jí bude líbit? Z čeho by mohla mít radost? Provedli jsme malé dotazníkové šetření přímo mezi učiteli a přinášíme výsledky…

Bonboniéra a řezané květiny jsou jistě nejobvyklejší a nejrozšířenější variantou, kterou děti paní učitelce na konci roku děkují za společně prožitý školní rok. Máme ale nápady, jak vystoupit z davu. Anketu vyplnilo 170 učitelů různého věku, z různých koutů ČR a ze všech typů škol od ZŠ po SŠ včetně malotřídních a speciálních škol. Tohle jsme se dozvěděli…

KVĚTINY

Více než polovina dotazovaných učitelů uvedla, že upřednostňuje květiny v květináči před těmi řezanými. 40 % učitelů by raději dostalo kytici za třídu, květ od každého žáka si přeje necelých 16 %. Necelých 9 % učitelů o květiny nestojí. (Grafy můžete zvětšit po kiknutí.)

DÁREK

Největší oblibu mezi dárky mají káva, čaj, něco domácího (med, ořechy, marmelády,…) a papírnické vybavení (pera, fixy atd.). Lákají téměř 86 % učitelů. Hned v závěsu jsou s 81 % poukázky na nákup (např. wellness, knihkupectví, cukrárna atd.). Následují čokolády a sladkosti, které má v oblibě 75 % učitelů. Nejméně oblíbené jsou salámy a masité výrobky, svíčky, sošky a jiné dekorace.

V otevřené otázce „Co by Vám na vysvědčení jako dárek od dětí udělalo největší radost?“ se často v různých formulacích jako přání objevovaly 2 odpovědi…

1) DÁREK OD DĚTÍ, SE KTERÝM SI DALY PRÁCI

Velká část učitelů ocenila, že dostávají dárky s příběhem, nikoliv to, co rodiče koupí jako „dárek pro dárek“. Něco, co jim i po čase bude připomínat třídu, která jim dárek dává. Ideální jsou menší rozměry, aby se dárek dobře skladoval. Učitelé se vyslovili i pro dárky obohacené fotografií třídy, koláže z fotek nebo přímo pro fotoalba mapující společné zážitky, a to zejména když se s danou třídou „loučí“. Zmiňovali také báseň nebo píseň s upraveným textem nebo třídní trička.

2) JEDEN DÁREK ZA TŘÍDU

Kantoři velmi často zmiňovali variantu „jeden dárek“, na kterém by se děti shodly jako třída. Učitelé oceňují, když dárek vybírají žáci, je nějak propojený s tím, co má konkrétní kantor rád. Potěší, když je k dárku přidaná i společná fotka třídy, když je spojený s nějakým vzkazem či poděkováním od dětí i od rodičů.

Pokud chcete věnovat paní učitelce na konci školního roku něco originálního, v odpovědích se mimo výše uvedené objevily i tyto tipy:

  • dort
  • šperk
  • taška
  • ovocný koš
  • dárkový koš
  • řemeslný výrobek
  • osobní dopis
  • lístky do divadla
  • poukaz na zážitek
  • poukaz na: nákup pomůcek, únikovou hru, sushi, do cukrárny, na wellness, na masáž, do restaurace, do e-shopu, …
  • organizace společné akce (třeba táborák, oslava, výlet)

CO KOUPIT NA VYSVĚDČENÍ PANU UČITELI?

Učitelé muži, kteří v anketě odpovídali, uváděli jako tipy na dárky například poukaz do pivních lázní, ponožky z Ponožkovic, poukaz na nákup knih, alkohol, výrobek z keramiky i vlastnoruční výrobek od žáků. A taky upřímné poděkování.

KDE KONČÍ ŘEZANÉ KVĚTINY PO VYSVĚDČENÍ?

Počet váz i míst je omezený a ne všechny květiny si učitelé nechávají doma. Co dělají s květinami, které si nenechají? Obyčejně je rozdávají v rodině, po kamarádech i po sousedech. Část jich putuje na hřbitovy, do oblíbených kaváren, cukráren nebo restaurací. A některé z květů paní učitelky suší a využívají dál jako výzdbu doma či vě třídě nebo jako součást vonných pytlíčků.

DALŠÍ TIPY NA DÁRKY

Možná si vyberete i z nápadů, které připutovaly až po uzavření ankety…

  • poukaz na UČITELNICI 
    (Učitelnice.cz nabízí ke koupi hotové materiály od jiných učitelů, funguje podobně jako Teachers Pay Teachers)
  • máte tip na dárek pro paní učitelku nebo pana učitele? dejte nám vědět, rádi ho sem přidáme

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *